Bange for trafik

BANGE FOR TRAFIK

Hej Sanne.

Vi har en rigtig dejlig pony på 4 år. Han er meget sød, men bliver bange for biler, lyde osv., f.eks. når vi trækker den ud på marken. De fleste ungheste er jo bange for lyde og ukendte ting, men vi har det problem, at vi bor ved siden af en meget trafikeret vej.

Vi har nu oplevet nogle gange, hvor han er blevet bange for biler og andre ting, hvor han har revet sig løs fra os og er løbet ud på vejen mellem bilerne. Vi er meget bange for, at der sker noget med ham eller andre en dag.

Vi har overvejet at indhegne hele grunden, men det er næsten uoverkommeligt (4 tdr. land), og det er jo også hestens instinkt at flygte, når den bliver bange. Selv om vi trækker ham i trense er han så stærk, når han går i panik, at vi ikke kan holde ham. Han er jordens dejligste pony, og vi vil blive meget glæde for et råd.

Hilsen Anita.

—————————————————————————————————-

Hej Anita.
Hvor er det dejligt for jer, at i har en dejlig pony. Tillykke med det.

Jeg synes, at i skal gå i gang med at træne ham med klikkertræning. Jeg har udførligt fortalt om klikkertræning i et tidligere svar.

I skal sørge for at han ikke kan flygte, når i træner ham. Det skulle nemlig nødigt blive en dårlig vane for ham, selv om det er helt rigtigt, at hesten er et flugtdyr af natur.

Det er jeres ansvar at han ikke kan flygte, da følgerne kan være forfærdelige, hvis han bliver påkørt og endnu være, hvis i har en rytter på ham, og han stikker af og rammer en bil.

Når han har lært klikkertræning og forstået, hvad det går ud på, så begynd at lave nogle små lyde, og brug så klikkeren lige efter. Når har slapper af, kan i begynde at forstærke lydene. Hos de fleste dyrlæger kan i købe bånd med lyde af fyrværkere eller skud til brug for hunde, og de kan sagtens bruges til heste.

Der er også en mulighed i kan benytte jer af, samtidig med klikkertræning. Jeg regner med, at i har andre heste sammen med ham? Det skriver i ikke noget om, men jeg tillader mig at gå ud fra det. Prøv at trække en mere sikker hest sammen med ham, og når han mærker, at den anden hest ikke reagere falder han hurtig til ro igen. Bliv steder hvor han ikke kan løbe fra jer, hvis han skulle slippe løs.

Prøv også at gå hen til jeres egne biler med hestene. Stå ved siden af dem og giv hestene en godbid. Næste gang har i startet bilen osv. Bliv ved ti ponyen står stille og roligt sammen med den anden hest og tygger på sin godbid. I kan senere forsøge at bruge hornet forsigtig, når de er lidt væk, osv. Tillidsøvelsen skulle gerne gøre at ponyen til sidst føler sig tryk ved alle tingene.

Det er kun fantasien der sætter grænser, når i træner hestene. Som hesteejer er det vores ansvar og en af vores opgaver at vænne hestene til alt det, de kan komme ud for i hverdagen, når vi rider dem ud. Her er klikkertræningen som nævnt en stor hjælp.

Husk, at hestene ud over biler, også skal kunne klare at møde barnevogne, paraplyer, mountainbikes osv. Det sidste er nok noget af det sværeste at gøre hesten fortrolig med, da de plejer at komme i hurtig fart ned ad bakker. I skal vide at med tålmodighed og masser af godbidder kan det lade sig gøre over tid.

Til sidst vil jeg sig til jer, at det er en god ide at hegne jeres 4 tdl. Land. På den måde vil ponyen også få lejlighed til at vænne sig til trafikken af sig selv, når han er på fold, og 4 tdl. Er ikke for meget plads for et par heste.

Med venlig hilsen

Sanne

Scroll to Top