ENGELSK NÆSEBÅND – MEN HVORFOR?
Fordi jeg synes, at hesten med dette næsebånd har friheden til at bevæge sit kæbeled, mens den bliver redet alt efter behov. Jeg har for mange år siden valgt at tage det nederste næsebånd af, da jeg alligevel næsten aldrig bruger det, og hvis det ellers er på er det ofte, fordi rytteren synes, at det ser pænere ud på hesten. Det overliggende næsebånd (engelske) bliver spændt så vi kan have to fingre foran på næseryggen under næsebåndet.
Hvorfor? Fordi hesten i afslappet tilstand har et lille mellemrum mellem tænderne. Dette ser vi aldrig, da vi altid ser hesten med lukket mund. Hesten skal bruge muskelkraft på at lukke tænderne sammen, som de gør, når de maler deres foder, ellers er der en smule plads mellem over- og undertænderne. Hvis vi fikserer hestens kæbeled ved at spænde næseremmen / næseremmene hårdt, vil det give hesten spændinger.
De første spændinger kommer i kæbeleddet, når vi lukker hestens tænder sammen. Kæbe-, skulder og hofteleddet korresponderer med hinanden. Nakke-, ryg og korsbenet er en anden ledkæde, der korresponderer sammen. Fikseres et af disse led i ledkæden, påvirkes de andre led også i den pågældende ledkæde. Hvis hesten spænder i sine muskler omkring kæbeleddet og tænder, vil der med stor sandsynlighed udvikles spændingshovedpine. De fleste mennesker ved at det kan være utroligt ubehageligt.
Hvis det er den nederste næserem, der er spændt stramt, vil næseremmen komme til at holde biddet fastlåst, så det ikke kan bevæge sig, som hvis næseremmen ikke havde været spændt stramt. Desuden vil den nederste næserem lave et pres på underkæben og huden omkring mundens underside og overside lige ved biddet.
Hvis hesten stilles eller bøjes med stramt næsebånd er kæbeleddet fikseret og hesten vil derfor ikke kunne stilles / bøjes korrekt og må derfor undvige øvelsen via halsen.
Nogle heste vælger at protestere mod spændte næseremme ved at stikke tungen ud, desværre får de så normalt spændt næseremmene endnu mere og i tilgift får de spændt biddet højere op. Jeg har aldrig set det hjælpe. Derimod har jeg set det modsatte hjælpe, nemlig at løse næseremmene op, evt. helt at fjerne det underliggende næsebånd. Hesten plejer forholdsvis hurtigt at få tungen på plads.
Hvis den samtidig begynder at blive redet frem til biddet, og rytteren sidder med en stille, afslappet hånd. Det kan tage tid før en gammel vane helt forsvinder, og i starten kan tungen ryge ud i stressede situationer, men den kommer hurtigt på plads igen.
Andre heste kan protestere mod stramme næsebånd ved at blive hårde i munden, enten i den ene side eller i begge sider, hvis dette er tilfældet vil det også komme til at gå ud over rytteren, da rytteren vil begynde at få spændingen i hænder og arme, eller begynde at forsøge på at rykke hesten fri / eller hive den fri, så den slipper biddet eller ved at trække hestens hoved til den ene side og bagefter til den anden osv.
Det hjælper ikke, og så er ekvipagen inde i en ond og dårlig cirkel, hvor rytteren bruger flere og flere fysiske kræfter i stedet for at ride hesten på teknik og fine hjælpere.
Ved at ride hesten med rigtig spændte (løse) næseremme og ride hesten frem til biddet, bliver det muligt for hesten at arbejde afslappet og smidigt i stedet for at være en spændt og stiv hest, mener jeg.
Hilsen Sanne Olafsson, berider.