CHAMBON ELLER GLIDETØJLER – HVORNÅR MÅ DE BRUGES?

CHAMBON ELLER GLIDETØJLER – HVORNÅR MÅ DE BRUGES?

Kære Sanne

Jeg har altid anvendt chambon og glidetøjler med stor forsigtighed, og jeg synes, de virker for mig. Hvornår vil du tilråde at bruge hhv. chambon eller glidetøjler?

På forhånd tak
Eva

——————————————————————————————–

Hej Eva.

Hvis det står til mig, vil jeg anbefale at du undgår brugen af hjælpetøjler ved ridning. Jeg kan forstå på dit spørgsmål, at det kun er ind imellem, du bruger hjælpetøjler, når du siger, at du altid har brugt dem med stor forsigtighed. Men hvorfor ikke overveje at lære at ride hesten helt uden tvangsmidler? Det kan sagtens lade sig gøre med lidt tålmodighed og det lønner sig i længden.

Ulemper ved tvangsmidler
Vænner du hesten til brugen af tvangsmidlerne, vil den altid komme til at stive sig, når den bliver tvunget til at være i en holdning, den ikke selv har valgt. Og når hesten stiver sig, vil den komme til at bruge sig forkert.

Begge de hjælpetøjler, hhv. chambon og glidetøjler (jeg regner med, at du taler om elastikchambon), tvinger hestens hoved ned og ind. I praksis vil det sige, at de hiver i hestens mundvige. Når tøjlerne konstant lægger et pres på hesten mundvige, vil hesten spænde sig, da det føles ubehageligt og spændingen vil forplante sig videre op til kæbeleddet.

Hvis hesten samtidig – via hjælpetøjlen – får næseryggen bag lod., vil den nu spænde i kæbe, hals- og rygmuskulatur. Holder presset ikke op, vil hesten spænde sig konstant, hvilket er både usundt og unaturligt.

Når hestens muskler er spændte og stive, udvikler de sig ikke. Den udvikling er meget uhensigtsmæssig, da en stiv hest meget let vil få en overspænding i ryggen. Dermed får hesten ikke udviklet det bagerste af hals-, skulder-, ryg- og lændemusklerne, som ellers skulle støtte op om en smidig og spændstig brug af kroppen.

Sådan rider du uden brug af tvang
For at få din hests muskler til at udvikle sig hensigtsmæssigt, skal de være afslappede og spændstige. Så hvis det er for musklernes skyld, at du lægger hjælpetøjler på, hjælper det dig ikke. Gangarterne bliver heller ikke bedre af, at hesten er anspændt og stiv.

Når jeg rider, forsøger jeg at lære hesten op ved hjælp af frihed:

1. Når jeg beder hesten om at gå fremad, giver jeg en kommando eller presser, indtil hesten går fremad. I samme sekund hesten går fremad, får den fred og evt. ros med stemmen.

2. Når jeg beder hesten stå stille, giver jeg en kommando. Sker der ikke noget, trækker jeg i torvet i forsigtige ryk eller trækker i tøjlen, indtil den står. I det sekund hesten står, slipper jeg og giver evt. ros med stemmen.

Med ovenstående system lærer du hesten at være lydhør over for selv de mindste påvirkninger, og i det lange løb vil din hest udvikle sig sundest uden tvang. Jeg anbefaler dig at lære at ride din hest for fine og usynlige hjælpere; ridning er jo i bund og grund en kunst og ikke en brydekamp.

Med venlig hilsen
Sanne Olafsson, berider og træner

Scroll to Top