Når stævnet kikser

NÅR STÆVNET KIKSER

Jeg blev her forleden dag, da jeg var ude at undervise mindet om problemet med trailerlæsning. Mens jeg underviste nogle af mine ryttere på banen, skulle en pony der skulle ud og starte læsses. Jeg bliver altid ked af det, når jeg ser folk begynde at slås med deres pony/hest, når de skal ud at køre for jeg ved, at det vil blive en dårlig oplevelse for alle.

Jeg syntes det er så utrolig synd for alle de ryttere, der laver et enormt stykke arbejde med deres ponyer/heste, betaler i dyre domme for opstaldning, smed, undervisning m.m.

De bliver så dygtige, hurra for det, at de melder til stævne. De glæder sig, træner videre, bruger flere penge på tilmeldninggebyr, leje af trailer m.m. Dagen kommer og hvad sker der i denne en smule stressede situation, hesten vil ikke læsses. Jeg har blot inden for den sidste måned, oplevet det tre gange.

Sidste gang fik ponyen der var super ordnet, longer krydset bagom sig, lidt efter en kost, der blev brugt bagfra i et forsøg på at få ponyen til at gå op, derefter en pisk, der var intet der hjalp. Grimen blev skiftet ud med trensen, den unge pige stod nu og trak i tøjlerne, en anden ung pige stod med en pisk og forældrene stod og trak i hver sin ende af longen. Dette skete selvfølgelig under diverse højlydte udbrud af frustration fra dem alle fire over at ponyen ikke bare gik op.

Til sidst efter fem kvarter fik de ponyen op i traileren.
Da jeg kom til stedet næste gang, fik jeg at vide at den unge pige ikke blev godkendt og ponyen havde gået spændt og stift igennem hele programmet. Og pigen kunne slet ikke få den til at give efter. Der var ingen der forstod det, for det var jo ellers sådan en sød pony, der altid arbejdede godt og ”den dumme pony” havde nægtet at nærme sig traileren på vejen hjem, så de havde brugt endnu længere tid på at få den læsset, da de skulle hjem.
Hvad er det dog der går galt?
Ponyen har fået en ubehagelig oplevelse, pigerne og forældrene har det samme. Dét der skulle have været en dejlig og positiv oplevelse, blev knapt så god en oplevelse.

Er der slet ikke nogle, f.eks. dem som underviser disse nye ryttere i sporten, der fortæller dem, at de skal huske at træne trailerlæsning med deres pony/hest før de melder til et stævne, hvor ponyen/ hesten skal køres?

At det ikke lige er noget, der bliver lært på en stresset stævnedag, hvor tiden ikke lige er til det. At de skal sørge for at ponyen/hesten er blevet vant til at blive læsset og kørt nogle ture inden, så det bliver en vane at gå op i en trailer, og tilmed en behagelig oplevelse, hvor den, når den bliver læsset af, er rolig og afslappet og dermed i stand til at kunne lave en god præstation.

VÅGN OP! Alle i med ponyer og heste, der ikke bliver læsset let, begynd at træne før i melder til stævner. Træn dem i at stå i en trailer og spise foder. Træn dem i at stå i traileren, mens andre heste går forbi. Træn dem i at gå op og ned flere gange lige efter hinanden, hvis det skulle blive nødvendigt en dag. Træn dem i at stå alene og sammen med en anden. I min verden hører trailerlæsning til senest i tilridningsfasen, hvor den unge hest lærer at stå og spise i traileren hver dag, så den i løbet af et stykke tid tager traileren som et positivt sted at være.
Gør det til en hyggelig og rar oplevelse både for ponyen/hesten, men også for jer selv. I mine øjne er det helt sikkert en af de ting en hest skal kunne før den meldes til et stævne, da der ellers er stor chance for at stævnet vil blive en dårlig oplevelse.

Tænk også over, hvad I skulle gøre, hvis uheldet var ude og man blev nødt til at skifte trailer et tilfældigt sted meget hurtigt..

Scroll to Top