TRÆNING AF UNGHEST MED NÆSERYGGEN BAG LODRET
Kære Sanne
Jeg har købt en dejlig unghest på 1.65 cm og med en dejlig gang og et dejligt temperament. Min plan er, at han skal trænes og startes i dressur. Jeg er begyndt at få undervisning på ham. Min berider synes, det er ok, at han går bag lodret og jeg er blevet i tvivl. Hvad mener du ?
Med venlig hilsen
Gitte
——————————————————————————————
Hej Gitte
Det er et utrolig godt spørgsmål, du stiller.
Målet med grundridningen er at ride hesten sådan, at den bliver i stand til at bære sig selv og rytteren, uden at det skal blive en belastning.
Unghestens holdning
Jeg mener, at hesten helst skal gå i lod eller foran lod. Det kan dog være svært at få den til det, indtil den har udviklet muskelringen nok. Hvis hesten meget gerne vil gå bag lod, må du forsøge at få den til at suge på biddet, for så at give efter på tøjlen og dermed forsøge at få den til at søge frem og meget gerne ned, når du nu fortæller mig, at det er en unghest. Husk at en unghest skal bruge to til fire år på at blive stabil og stærk nok til at lave de højere øvelser.
Træning med føling
Hvis unghesten ikke får tid nok til at udvikle sine muskler, vil den blive anspændt og stiv, og vil aldrig blive den smidige atlet, som vi nok alle gerne vil ride på. Det er føling, der skal bruges her: Forsøg at få den til at suge på biddet og i det samme, når den gør det så lad den få lov til at søge frem igen og igen, til det bliver en vane for den at bære sig med næseryggen fremme. Det er vigtigt, at den unge hest får lov at søge ned og frem. På den måde får den udviklet sine muskler over ryggen og lænden og det bagerste af halsen/skulderen, og først, når den har fået muskler nok til selv at kunne bære sig, må den komme op fortil.
Hvordan er hesten bygget?
Så til lidt teori. Hestens halshvirvler følger ikke halsens overlinie, men tegner et S. Ved hoved og ører vender buen opad, og forneden vender den nedad. Når du træner, må du skabe et træk i halsens overlinie. Nakkebåndet og halsmuskulaturen trækker torntappene fremad. Så kan ryggen bære bugen og rytteren ved hjælp af halsens overlinie.
Hvis du træner med en kort hals, eller trækker i hestens mund, eller rider den for dybt, bliver S’et presset sammen og de to buer bliver smallere og du opnår at få en hest, der går stift og anspændt.
Derimod skal du sørge for at træningen åbner S’et, så du forlænger hestens hals, og får et større træk i overlinien. Det er dette, noget af grundridningen går ud på:
• At arbejde på at hestens nakke skal være højeste punkt
• At halsen er så lang som muligt
• At næseryggen skal være i eller foran det lodrette plan
Altså skal du altid ride med en åben hals. En hals, der trækker torntappene fremad. Det gælder, hvad enten hesten går samlet eller i en arbejdsgangart. Ved at sikre, at din heste går foran lod, forebygger du, at hesten meget let får en overspænding i ryggen. En overspænding der gør, at du på sigt ikke får udviklet det bagerste af hestens hals-, skulder-, og rygmuskulatur. En muskulatur der hos unghesten bør trænes og udvikles med omhu for at få en hest, der på sigt arbejder smidigt og naturligt med den fysionomi, som den er givet fra naturens hånd.
Med venlig hilsen
Sanne