SPORER
Hej Sanne.
Jeg er i tvivl om, hvilke sporer jeg skal vælge? Hvilke er blide og hvilke sporer er hårde ved hesten? Kan du forklare mig lidt om de forskellige typer, f.eks. hjulsporer, knopsporer, lange og korte spore?
Med venlig hilsen
Kristina
———————————————————————————————-
Hej Kristina.
Jeg kan godt forstå, at du er i tvivl om, hvilke sporer du skal vælge. Der er utrolig mane forskellige slags. Jeg skal forsøge at forklare dig, hvad jeg selv gør. Det er jo det samme som jeg forslår mine ryttere at gøre.
Når mine ungheste bliver redet til, rider jeg dem uden sporer. Jeg har fra jorden lært dem at reagere på min stemme, så de kan kommandoerne til skridt, trav, galop og parade. Siddende på hesten lærer jeg dem at gå frem ved at bruge kommandoen fra jorden og samtidig presser jeg med læggen. I løbet af kort tid reagerer hesten, når jeg presser med læggen alene. Det er en rigtig god fornemmelse, når hesten reagerer på skjulte hjælpere.
Unghesteklasser
Som beskrevet fortsætter jeg med at ride hesten. Jeg har aldrig sporer på i unghesteklasserne, men når hesten bliver fem år, finder jeg et par korte sporer, da Dansk Ride Forbund kræver, at der bliver startet med sporer på dette tidspunkt.
Nogle af mine ryttere vælger at ride med sporer hele tiden efterfølgende, andre vælger kun at tage dem på, når de starter. Det er en smagssag. Jeg vælger personligt kun at ride med sporer, når jeg skal starte eller på heste, som mine ryttere har vænnet til at gå med sporer.
Lidt teori
Sporen bør aldrig bruges før hestens grunduddannelse er på plads, og kun når du vil understøtte den fremaddrivende hjælp.
Anvendelse af sporen er den sidste reserve af fremaddrivende hjælpere, og reserver bør du ikke ødsle med.
Sporen trykkes ind mod hestens krop ved samtidig forstærket brug af schenklen og føres straks tilbage i det normale schenkelleje, når hesten har reageret på sporen ved at accelerere. Sporen må aldrig bruges stødende som hjælp, da den så ikke længere er en hjælp, men en straf. Ligesom sporen heller ikke må blive siddende inde i hestens side længere end en brøkdel at et sekund.
Sporetyper
Brugen af de forskellige sporetyper er et valg hver enkelt rytter tager med deres træner. De korteste stumpsporer er selvfølgelig de blideste. Hvis rytteren er meget langbenet i forhold til hesten, kan rytteren vælge nogle sporer, der går lidt opad eller som er betydelig længere. Hjulsporer ses oftest brugt til sløve heste, da nogle mener at hestene bliver mere fremadgående ved hjælp af disse.
Vær varsom
Du kan i mine øjne ikke være forsigtig nok med for meget sporehjælp. Hesten bliver meget let ufølsom og rytteren er dermed i gang med at skulle bruge kraftigere og kraftigere hjælp. I værste fald kan det ende med store bevægelser fra rytterens side, når sporen benyttes. En brug der ikke sjældent fører til at hesten svirper med halen samt reagerer med uro.
Håber du kan bruge dette?
Med venlig hilsen
Sanne